De woning van… Evert Mouw (copy)

De woning van…

Evert Mouw

Anderhalf jaar geleden verhuisde de zeventigjarige Evert naar een Fokuswoning. Aan de wand van zijn appartement hangen prachtige foto’s. “Die zijn van mij. Ik heb jarenlang gefotografeerd. Daar snapten mensen niks van: wat moet een slechtziende met een camera?”

“Ik ben wel een beetje tegendraads, en constant grenzen willen verleggen zit in mijn bloed,” vertelt Evert die opgroeide in een instelling voor blinden en slechtzienden. “In die tijd vond men scholing niet zo belangrijk als je een handicap had. Het leek erop dat ik rond mijn vijftiende in een sociale werkplaats terecht zou komen voor de rest van mijn leven. Maar daar dacht ik anders over.”

Op z’n 45ste ging Evert, tegen alle adviezen in, op zichzelf wonen. “Ik werkte intussen als geluidstechnicus bij de blindenbibliotheek, zoals die toen nog heette. “Ik slurpte zoveel mogelijk kennis op. Over techniek natuurlijk, maar ik stak ook heel wat op van de boeken waar ik aan meewerkte, of het nu een studieboek was over bedrijfskunde of een roman.”

Evert blijft zichzelf ontwikkelen, ook nu nog. “Ik heb als vrijwilliger gewerkt in een hospice. Daar heb ik veel waardevolle gesprekken gevoerd. Het is jammer dat ik daarmee moest stoppen toen ik naar hier verhuisde: ik moet een nieuw sociaal leven opbouwen, maar dat lukt me aardig.”

In 2020 schreef Evert zijn levensverhaal op. Een auteur was geïnteresseerd en maakte er samen met Evert een boek van, ‘Noorderlicht’. Zijn volgende project? “Ik heb net een mengpaneel gekocht en ga voor een lokale ouderenorganisatie podcasts opnemen en monteren. Dat levert vast weer mooie ontmoetingen op, en dat combineren met een stuk techniek, vind ik helemaal te gek.”

Assistentie 24/7

Evert neemt, zoals hij zelf zegt, het leven zoals het is. “Die houding was ik even kwijt toen ik in 2019 ten val kwam en in het revalidatiecentrum te horen kreeg dat ik niet terug naar huis kon. Maar het heeft geen zin om daarin te blijven hangen. Al snel begon ik weer in mogelijkheden te denken. Nu trippel ik met mijn trippelstoel mijn hele woning door en kan ik dag en nacht iemand oppiepen als ik hulp nodig heb. Met de assistentie van Fokus kan ik hier nog heel wat mooie jaren hebben.”

Tekst: Jessie van Loon

Foto’s: Richard van Herwaarden

Deze pagina wordt u aangeboden door FOKUS.24/7 ADL-assistentie, 1400 Fokuswoningen, 100 locaties in Nederland.

DEEL DIT ARTIKEL


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/support-magazine.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • De woning van… Evert Mouw (copy)

    Vorige artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/support-magazine.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • De woning van… Evert Mouw (copy)

    Volgende artikel

In dit online magazine van de makers van Support Magazine vind je redactionele artikelen en artikelen die zijn aangeleverd door onze partners. Alle redactionele artikelen worden gepubliceerd onder redactionele verantwoordelijkheid van Support Magazine. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Maar delen mag!

Support Magazine is een uitgave van Virtùmedia

Klantenservice

e-mail / of bel (085) 0407400

Adverteren?

Klaartje Grol/ e-mail / of bel (030) 307 22 48

Samenwerken?

Rob van der Linden/e-mail / of bel (030) 303 12 95