Het ‘wonder’ van Helmond? Daan de hulphond! (copy)

Het ‘wonder’ van Helmond

Daan de hulphond!

Het leven is qua beperkingen niet echt zachtzinnig met Jeske Troost omgegaan. Een aangeboren ziekte die ‘garant’ stond voor broze botten, en in 2013 – Jeske was toen 17 – een netelige val van een trap. Gevolg: bedlegerigheid voor twintig uur per dag, funest voor een levenslustige vrouw. Totdat hulphond Daan al kwispelend haar leven instormde en haar in de poten sloot.

Jeske, nu 25 jaar, heeft een moeizame en afmattende relatie met de zwaartekracht. Dingen die zij laat vallen, kan ze zelf vaak niet meer oprapen, omdat de lichaamsbeweging ‘bukken’ door haar aandoening nu eenmaal niet meer tot haar fysieke mogelijkheden behoort. Jeske: “Als je niet meer kan bukken, kom je er pas achter hoe vaak een mens dat moet doen. Aan- en uitkleden, de wasmachine laden en leeghalen, schoenen aan- en uitdoen, ach noem maar op. Op dat punt had ik zo’n beetje alle hulp nodig, want alles deed gewoon pijn.”

Door Daan kreeg Jeske haar zelfredzaamheid voor een groot deel terug.

Memorabel moment

Stichting Hulphond Nederland is een organisatie die honden traint om mensen zoals Jeske te helpen met de alledaagse dingen. Na een selectie worden de aspirant-hulphonden in een gastgezin geplaatst en krijgen ze een gedragstraining, totdat ze een forse voorraad vaardigheden in de vingers – nou ja poten en bek – hebben. Zo leren ze het speelse spontane blaffen en springen af en maken ze zich het plassen op commando eigen. Kortom, alle zo vanzelfsprekende spontane dingen in het karakter van een hond worden gecultiveerd, als basis voor het toekomstige hulphondenbestaan. Na deze stevige basistraining wordt de hond gefinetuned op de specifieke hulpvragen van zijn nieuwe baasje.

En dan is daar de zogeheten matchdag. In het bijzijn van de trainers van Hulphond Nederland is daar de eerste ontmoeting tussen Jeske en Daan. Een ronduit memorabel moment…  

Jeske: “Ja dat was echt heel bijzonder. We zaten in een ruimte met alle trainers van Daan en mijn vader (Jan Troost, red.), die vanwege dezelfde aandoening als die van mij in een rolstoel zit. Nu is Daan in zijn basisopleiding getraind om met rolstoelers om te gaan. Dus die rolstoel was iets herkenbaars en vertrouwds voor hem, evenals de trainers die hij al ruim een jaar kende.

"Daan is het die mij heeft uitgekozen"

En wat doet Daan? Hij loopt die ruimte binnen, heeft absoluut geen oog voor die voor hem zo vertrouwde rolstoel, laat staan voor zijn trainers, maar loopt in een kaarsrechte lijn op mij af, legt zijn voorpoten op mijn benen en begint mij met z’n kop te knuffelen. Alsof hij mij op een of andere wijze had uitgekozen. Superraar. Dus als je mij vraagt wie heeft wie uitgekozen, dan is het Daan die mij duidelijk heeft uitgekozen. Dat moment van die eerste ontmoeting… Dat was zo mooi emotioneel en indringend… Kortom, héél bijzonder…”

Karakter

Daan is een golden retriever, een vriendelijk ras met een hoge aaibaarheidsfactor. En in het geval van Daan lijkt het wel of de hond de subtiliteit waarmee hij zijn taken uitvoert tot kunst heeft verheven.

Jeske: “Als Daan bijvoorbeeld mijn sokken uit moet doen, dan doet hij dat vanwege mijn broze botten heel voorzichtig met zijn tandjes. En hij is onwijs oplettend. Hij houdt mij continu in de gaten. Ook ’s nachts ligt hij naast mijn bed en bij het minste geringste geluid is hij direct heel alert. In het begin draaide hij mij – als ik daarom vroeg – ook om naar een andere lighouding. Dan sprong hij met zijn voorpoten op de rand van het bed en ging hij met zijn snuit net zo lang woelen, tot ik op mijn andere zij lag. En verder doet hij alles wat ik niet meer zo makkelijk of helemaal niet kan. Dingen oprapen die ik heb laten vallen, mij helpen met aan- en uitkleden, mijn schoenen opbergen, de gordijnen open- of dicht doen en mijn deken op- of terugslaan op de matras. En als ik zou vallen en daarbij iets zou breken, brengt hij mij m’n telefoon, zodat ik indien nodig 112 kan bellen.”

Jeske: “Daan is onwijs oplettend.”

Helemaal zat

Daan blijkt niet alleen een oplettende handyman in de huishoudelijke en praktische sfeer, in zijn trouwhartige hondenkop blijkt ook een sensitieve mentale welzijnswerker te huizen.

“Samen met Daan kon ik weer steeds meer dingen zelf”

Jeske: “Weet je, de mensen om mij heen hebben het allemaal niet zo gemerkt, omdat ik niet wilde zeuren, maar met die hele situatie vol van beperkingen… ik was daar op een gegeven moment zo enorm kláár mee. Want normaal gesproken heb je op mijn leeftijd nog een veelbelovend leven voor je. En ik kon niks! Had overal hulp bij nodig. Ik werd dat zo ongelofelijk zat! Maar toen wandelde Daan mijn leven in en samen met hem kon ik weer steeds meer dingen zelf. Dat was zo geweldig! Als ik iets liet vallen, hoefde ik niet meer te wachten tot er iemand kwam die dat voor me oppakte en teruglegde. En ik merkte ook dat het heel fijn is, als er altijd iemand bij je is, ook al is het ‘maar’ een hond. Juist een hond oordeelt niet of wat dan ook, maar is gewoonweg alleen maar loyaal door er zwijgzaam te zijn. Soms heb ik dagen dat ik enorm veel pijn heb. Dat zijn dan echt ‘mijn slechte dagen’, zeg maar. Op die dagen komt Daan met zijn voorpoten weer op de rand van het bed en legt hij heel zacht zijn koppie op me. Hij voelt mijn mentale staat dan perfect aan. En met dat koppie lijkt hij te willen zeggen: ‘De dame heeft nu even troost nodig.’ En dat geeft-ie me dan. En als ik tijdens die pijnen de dekens van me afgeschopt heb, legt hij ze weer heel subtiel terug. Hij is dus constant bij me en dat voelt onwijs goed. En natuurlijk is Daan ook een speelse hond, is-ie soms druk en doet-ie grappig ‘gek’. Dat hoort bij Daan en daar beleven we allebei dan weer heel veel lol aan. Dankzij Daan heb ik weer een belangrijk deel van mijn leven teruggekregen. Zowel in fysiek als mentaal opzicht. Echt!”      

Tekst: Paul Waayers

Foto’s: Mathilde Dusol

Hulphondenscholen

Naast Hulphond Nederland zijn er meerdere organisaties die assistentiehonden opleiden voor mensen met een beperking, zoals KNGF Geleidehonden, Gaus Geleide- & Hulphondenschool, Stichting Assistentiehond Nederland en Stichting Personal Service Dogs. Bij de laatste stichting kun je eveneens terecht wanneer je je eigen hond wilt opleiden tot hulphond, hetzelfde geldt voor Bultersmekke Assistancedogs en Hulphondenschool de Click.

DEEL DIT ARTIKEL


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/support-magazine.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Het ‘wonder’ van Helmond? Daan de hulphond! (copy)

    Vorige artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/support-magazine.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Het ‘wonder’ van Helmond? Daan de hulphond! (copy)

    Volgende artikel

In dit online magazine van de makers van Support Magazine vind je redactionele artikelen en artikelen die zijn aangeleverd door onze partners. Alle redactionele artikelen worden gepubliceerd onder redactionele verantwoordelijkheid van Support Magazine. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Maar delen mag!

Support Magazine is een uitgave van Virtùmedia

Klantenservice

e-mail / of bel (085) 0407400

Adverteren?

Klaartje Grol/ e-mail / of bel (030) 307 22 48

Samenwerken?

Rob van der Linden/e-mail / of bel (030) 303 12 95