Interview: de meeste grenzen zitten in je hoofd (copy)

Interview Jaap Bressers

"De meeste grenzen zitten in je hoofd”

Jaap Bressers praat zo gepassioneerd dat hij een veelgevraagd spreker is geworden. Support Magazine interviewt hem over zijn weg naar zelfredzaamheid nadat hij een hoge dwarslaesie opliep.

Jaap Bressers is bekend van zijn initiatief www.carlosmomentjes.nl, een positief digitaal platform over belangrijke, kleine momenten. Jaap is 37 jaar, heeft boeken geschreven en is een bekend spreker. Hij is de man van Evelien, vader van de driejarige Bram en wordt in november voor de tweede keer vader. Toen Jaap 21 jaar was, liep hij een hoge dwarslaesie op bij een duik in Portugal. Hoe was Jaaps ‘stappenplan’ na het verschrikkelijke ongeluk?

Inktzwarte toekomst

Jaap: “Soms komen er na drie maanden weer functies terug. Dus dat geloofde ik, tegen beter weten in. Ik dacht: dan word ik dé sportman in de rolstoel, met een enorme biceps. Maar het schoot niet op, de toekomst was inktzwart. Ik kon alleen mijn ogen bewegen, dus ik nam aan dat mijn studie afmaken, werk vinden, een vriendin krijgen en autorijden voor mij allemaal niet meer mogelijk waren. Het is natuurlijk superheftig als je op je 21ste zelfs gewone basishandelingen niet meer kan uitvoeren. Daar word je zwaar depressief van.”

Leren rechtop te zitten

“Na een maand of drie kwam het kantelpunt. Ik kon alleen nog maar liggen en ik moest weer leren zitten in bed. In die tijd heeft het me heel erg geholpen dat er zoveel mensen bij me op bezoek kwamen. Iedere avond kwam er wel iemand. Niet alleen vrienden, maar ook kennissen en bijvoorbeeld collega’s van mijn vader. Ik wist: er is een netwerk, er is steun. Mensen die over hele andere dingen praten dan de artsen, fysiotherapeuten en de ergo. Ik was dan weer even niet alleen de patiënt, maar Jaap.

Ik leerde toen ook dat humor hielp. Ik weet van een neef die dacht: ‘Wat heb ik Jaap te bieden? Wat kan ik zeggen?’ Ik voelde zijn ongemak, dus ik zei (ik zat zelf in een enorme tankrolstoel): “Ga lekker zitten, dat doe ik ook”. Door humor kun je je eigen regie terugpakken. Je vindt een manier om de lucht te klaren.”

Toch studie afmaken

“Wat me ook heeft geholpen, is het voorbeeld van anderen. Op de revalidatie was er een Duitse jongen, ook met een hoge dwarslaesie. Hij was een maand verder. Toen ik leerde zitten in bed, was hij bezig te leren zitten in een rolstoel. En toen ik zover was, was hij al met een elektrische rolstoel bezig. Hij leefde mij vóór wat mogelijk is. Ik herinner me ook dat een oud-revalidant kwam vertellen dat ze een goede baan had en autoreed. Zij was vijf jaar verder en zei: ‘Wil je mijn auto zien?’ Ineens bedacht ik me dat ik misschien toch mijn studie kon afmaken, werk kon vinden en een sociaal leven kon leiden.”

Wat als het wel kan?

“Natuurlijk krijg je in het begin ook veel aangedragen waar je op dat moment nog niets mee kunt, maar op het juiste moment kom je tot de ontdekking: dít kan misschien ook, en dát wellicht ook. Ik leer nog steeds. Twee jaar geleden heb ik de aankoppelfiets ontdekt. Fantastisch! Die geeft me heel veel vrijheid. Belangrijk is ’t om nieuwsgierig te blijven. De meeste grenzen zitten in je hoofd. Een fysiotherapeut zei me eens: ‘Jij hebt C5 en dat betekent dat je niet iets kan oprapen.’ Maar ik dacht: ‘Wat als het wel kan?’ Dus heb ik dagen, weken geoefend. Eerst in een gymzaal met een grote bal en nu kan ik een blaadje papier van de grond rapen.

Van anderen kun je veel leren. Ik had bijvoorbeeld een aangepaste vork, maar ik zag dat iemand anders at met een gewone vork, die hij vastklemde in zijn vuist boven de ringvinger. Zulke kleine dingen anders doen, kunnen enorm helpen.”

Vrijheid door medische ingreep

“Soms kan ook een medische ingreep je vrijheid geven, bij mij bijvoorbeeld een suprapubische katheter. Om naar het toilet te gaan had ik aanvankelijk zo’n zes zorgmomenten per dag. Door een lichte medische ingreep kan ik nu meer zelf en heb ik nog maar twee zorgmomenten per dag en meer tijd voor leuke dingen.

Nog een tip: wacht niet op een ander om problemen op te lossen. Kom zelf in actie. Het enige wat je nodig hebt is 30 seconden dapperheid. Zet de eerste stap. Ga een probleem aanpakken, ga googelen, bel iemand en vraag hoe die persoon dit probleem heeft aangepakt. En tot slot: geniet van jouw leven. Als je later terugkijkt zul je zien hoever je bent gekomen.”

Tekst: Ria Scholman

Foto’s: Fototeam K en M

Meer info over Jaap Bressers en zijn werk op: de website van Carlosmomentjes en de website van Jaap Bressers. Jaap heeft twee boeken geschreven: ‘Waar een wiel is, is een weg’, en ‘Pak je Carlosmoment’.

DEEL DIT ARTIKEL


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/support-magazine.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Interview: de meeste grenzen zitten in je hoofd (copy)

    Vorige artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/support-magazine.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Interview: de meeste grenzen zitten in je hoofd (copy)

    Volgende artikel

In dit online magazine van de makers van Support Magazine vind je redactionele artikelen en artikelen die zijn aangeleverd door onze partners. Alle redactionele artikelen worden gepubliceerd onder redactionele verantwoordelijkheid van Support Magazine. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Maar delen mag!

Support Magazine is een uitgave van Virtùmedia

Klantenservice

e-mail / of bel (085) 0407400

Adverteren?

Klaartje Grol/ e-mail / of bel (030) 307 22 48

Samenwerken?

Rob van der Linden/e-mail / of bel (030) 303 12 95