Voorpagina (copy)

Online Magazine 2021

Zelfred-
zaamheid

Foto’s : Paula Boek | Mathilde Dusol | Ruben Verschuren | 2KERR | Richard van Herwaarden

Voorwoord: Onafhankelijk en vrij zijn

Wat heb je nodig?

Vader Jan: toen ik in de jaren zeventig op mijn zestiende eindelijk zelf naar het aangepaste toilet kon – daarvoor was ik afhankelijk van een po op bed – was ik de koning te rijk. Later voelde ik mij helemaal vrij in mijn aangepaste auto, een Volvo 66. 

Dochter Jeske: voor mij heeft hulphond Daan gezorgd voor een ultiem gevoel van zelfredzaamheid. Hij is er altijd voor me, helpt me en houdt rekening met mijn broze botten.

In deze special lees je onze verhalen. Ze gaan over het belang van inclusief onderwijs, vrienden die je als geen ander begrijpen en de grote rol die een hulphond in je leven kan spelen. Ook geven we praktische tips om je zelfredzaamheid te vergroten. Verder: Jaap Bressers over een positieve mindset en een artikel over zorg waarbij je de regie zelf in handen hebt.

Jan en Jeske Troost

Gasthoofdredacteuren

Support Magazine ook 6x per jaar ontvangen?

Daan de hulphond!

Het ‘wonder’ van Helmond

Het leven is qua beperkingen niet echt zachtzinnig met Jeske Troost omgegaan. Een aangeboren ziekte die ‘garant’ stond voor broze botten, en in 2013 – Jeske was toen 17 – een netelige val van een trap. Gevolg: bedlegerigheid voor twintig uur per dag, funest voor een levenslustige vrouw. Totdat hulphond Daan al kwispelend haar leven instormde en haar in de poten sloot.

Zelfredzaamheidtips van vader Jan en dochter Jeske

”Alles kan een hulpmiddel zijn!”

Vader Jan Troost en dochter Jeske doen het liefst zoveel mogelijk zelf. Ze gebruiken daar reguliere hulpmiddelen voor, maar soms ook minder voor de hand liggende voorwerpen.

De Zonnebloemauto

“Ik had geen idee dat de Zonnebloem ook jongerenafdelingen heeft.”

Tijdens een concert in Ziggo Dome komt Famke voor het eerst in contact met Jong Amsterdam, één van de jongerenafdelingen van de Zonnebloem.  Famke: “Ik had geen idee dat de Zonnebloem ook jongerenafdelingen heeft.” Ze besloot de Facebookpagina te volgen en niet lang daarna meldt ze zich aan, samen met haar vriendin Sidney. 

Workshop ‘Hoofd, schouders, wiel en frame’

Waardevolle weetjes over de rolstoel

Deze workshop van Vicair is speciaal ontwikkeld voor jou als rolstoelgebruiker. In ongeveer een uur tijd behandelen we diverse onderwerpen die vroeg of laat aan bod komen als je in een rolstoel zit. Zoals waar je rekening mee kunt (of zelfs moet) houden op het moment dat je een nieuwe rolstoel gaat uitzoeken, een passing hebt of pijn hebt tijdens het zitten in de rolstoel.

Zelfredzaam met een beetje hulp

Zelfredzaamheid is belangrijk voor mensen die revalideren, ouder worden of te maken hebben met een beperking. Je wilt zelfstandig blijven wonen en een zo ‘gewoon’ mogelijk leven leiden. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel hulpmiddelen die helpen om langer zelfredzaam te blijven. Of te wel, zelfredzaam met een beetje hulp. 

Peiling: Impact van corona

Gewoon weer even naar de markt!

Iedereen wil er toch graag zelf op uit? Weer even snel een boodschap te doen, een ommetje te maken met de hond of even langs vrienden gaan voor een bakkie. Gewoon de vrijheid om die dagelijkse dingen te doen. Met een hulpmiddel van 2KERR heb je weer die bewegingsvrijheid en worden de dagelijkse dingen een stuk makkelijker.

Aanpassings-bedrijf Bierman 

Sinds 1950 zijn wij actief in de automobielindustrie. Wij zijn gespecialiseerd in het aanpassen van rolstoelauto’s & rolstoelbussen. Daarnaast bieden wij diverse mobiliteitsoplossingen voor mensen met een beperking.

O4 Wheelchairs en Quokka introduceren: Coffee2Roll!

en je kan nu twee sets winnen!

Even koffie halen voor je collega’s is als rolstoelgebruiker makkelijker gezegd dan gedaan. Een kopje koffie voor jezelf meenemen is al lastig, laat staan als je een heel kantoor moet voorzien van de nodige brandstof. Daar is nu een oplossing voor.

Tracker op uit!

Boodschappen doen, naar je werk fietsen of gezellig met je gezin of vrienden heerlijke toertochten maken, het kan allemaal met een aankoppelbare handbike. Tegelijkertijd heeft het ook medisch-therapeutische voordelen. Je bouwt een goede conditie op, je traint de spieren van je hele bovenlichaam en je verbetert je lichaamshouding.

3 vragen aan…

Gehandicaptensport Nederland

In deze rubriek legt de redactie telkens drie vragen voor aan een professionele dienstverlener. Dit keer Gehandicaptensport Nederland. Wat kan de sportbond voor je betekenen? Het bondsbureau geeft antwoord.

”Bij De Hoogstraat wisten ze dat ik wèl weer zou kunnen lopen.”

Rob Bakels draagt twee bovenbeenprothesen. Hij had twee inwendige knieprothesen die door zijn lichaam werden afgestoten, waardoor zijn beide benen geamputeerd moesten worden. De arts die hem behandelde vertelde hem dat hij op zijn leeftijd nooit meer zou kunnen lopen.

“Bij Protec kreeg ik weer goede beenprothesen. Ik loop weer zonder pijn!”

Nicole ter Wal maakte, toen ze 1 jaar was, een meningokokkensepsis mee. Haar beide benen moesten door de knie geamputeerd worden. 

”Mijn instrumentmaker bedenkt altijd weer wat nieuws!”

Roland Benjamin heeft een onderbeenamputatie sinds 2013. Hij werd aangereden en had ernstig letsel. Na zeven weken ziekenhuis leerde hij opnieuw lopen met een onderbeenprothese. Hij heeft nu een goed passende prothese en kan zijn hobby, het restaureren van oude brommers, weer uitoefenen.

Hulpmiddelen of zorg regelen?

Zelf doen is stoer

Bij Per Saldo, de landelijke vereniging van mensen met een persoonsgebonden budget, is veel kennis in huis over het aanvragen van onder andere hulpmiddelen. “Zelf doen is stoer,” vertelt adviseur Hans van der Knijff, en het is niet alleen voor budgethouders aan te raden.” Adviezen hoe je je eigen plan kunt trekken als je een Wmo-melding doet.

Sanne Kock:

“Ik hou wel van doorrijden. Het liefst in een Mini Cooper”

Het heeft allemaal even geduurd – corona en zo – maar zo onderhand nadert Sanne Kocks rijexamen meer en meer.

De woning van...

Evert Mouw

Anderhalf jaar geleden verhuisde de zeventigjarige Evert naar een Fokuswoning. Aan de wand van zijn appartement hangen prachtige foto’s. “Die zijn van mij. Ik heb jarenlang gefotografeerd. Daar snapten mensen niks van: wat moet een slechtziende met een camera?”

Elke beweging telt, de glimlach nog meer!

Zumba for Wheelzz

Het maakt niet uit wie je bent, wat je bent en hoe je het doet, samen bewegen en dansen is altijd goed voor lichaam en geest. Heb je ooit wel eens een lesje Zumba® geprobeerd?

Interview Jaap Bressers

"De meeste grenzen zitten in je hoofd”

Jaap Bressers praat zo gepassioneerd dat hij een veelgevraagd spreker is geworden. Support Magazine interviewt hem over zijn weg naar zelfredzaamheid nadat hij een hoge dwarslaesie opliep.

PRODUCTS & MORE

Voor jong & oud

Benieuws naar de nieuwste producten, speciaal voor mensen met een beperking? Wij stelden voor jou een overzicht van de laatste snufjes samen. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Sociale Media

Op de hoogte blijven?

Neem dan een abonnement op Support Magazine

Support Magazine is een tijdschrift speciaal voor mensen met een lichamelijke beperking. Serieus, onafhankelijk, positief van toon en met veel aandacht voor eigentijdse lifestyle-onderwerpen als reizen, wonen, sporten, werk, relaties en auto’s. Welke nieuwe hulpmiddelen zijn er op de markt, wat zijn de laatste technische snufjes en wat zit eraan te komen? Je leest het allemaal in Support Magazine. Nederlands enige lifestyleblad voor mensen met een fysieke beperking.

In dit online magazine van de makers van Support Magazine vind je redactionele artikelen en artikelen die zijn aangeleverd door onze partners. Alle redactionele artikelen worden gepubliceerd onder redactionele verantwoordelijkheid van Support Magazine. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Maar delen mag!

Support Magazine is een uitgave van Virtùmedia

Klantenservice

e-mail / of bel (085) 0407400

Adverteren?

Klaartje Grol/ e-mail / of bel (030) 307 22 48

Samenwerken?

Rob van der Linden/e-mail / of bel (030) 303 12 95