Zelfredzaamheidtips van vader Jan en dochter Jeske (copy)

”Alles kan een hulpmiddel zijn!”

Zelfredzaamheidtips van vader Jan en dochter Jeske

Mijn vader Jan Troost en ik doen het liefst zoveel mogelijk zelf. We gebruiken daar reguliere hulpmiddelen voor, maar soms ook minder voor de hand liggende voorwerpen.

1. (Aangepaste) auto

Onze auto’s staan echt symbool voor onze vrijheid! De auto staat voor onafhankelijkheid, het feit dat we mensen kunnen meenemen en ophalen, boodschappen doen, reizen zonder gedoe en in mijn vaders geval is de aangepaste auto de reden dat hij altijd zijn werk heeft kunnen doen. Zonder auto had hij nooit een ambulante functie gehad. Jan begon ooit in een Volvo 66 – waar hij overigens zelfs zijn rijbewijs in gehaald heeft, omdat er toen nog geen aangepaste lesauto beschikbaar was – en inmiddels is het een prachtige verlengde Volkswagenbus, die zijn onafhankelijkheid alleen maar nog meer vergroot heeft. Tip: plan eens een proefles in bij Bever of een andere gespecialiseerde rijschool, zo’n les is in sommige gevallen zelfs gratis! Zij kijken naar jouw behoefte en wat er nodig is om jouw onafhankelijkheid zo groot mogelijk te maken. In Jans geval is er in de bus zelfs een extra liftje gemaakt om, onder andere, een kratje bier naar binnen te takelen.

2. Helping hand

Vroeger gebruikte Jan een biljartkeu om de tv aan te zetten. Gelukkig hebben we daar tegenwoordig een afstandsbediening voor. Maar wat doe je als je in een rolstoel zit en een boek nodig hebt van de bovenste plank? Wij gebruiken dan een helping hand, een lange stok met een grijper waarmee je dingen van de grond of van grote hoogte kan pakken. Als wij vroeger alleen thuis waren konden we beiden niet even bukken of op een krukje gaan staan, en met dit hulpmiddel konden we toch overal bij. Nog steeds gebruiken we de helping hand regelmatig: als we de telefoon laten vallen, een bloempotje willen pakken van een hoge plank, om de bloemen water te geven, of zelfs om onkruid te wieden. Ik gebruik hem ook wel eens om een stofdoek vast te grijpen en zo hoge plankjes af te stoffen. Ideaal!

3. Hoog-laagkeuken

Toen Jan voor het eerst een hoog-laagkeuken aanvroeg heeft hij dat moeten bevechten. Hij vond dat ook de man het recht op het aanrecht had, maar dit was veertig jaar geleden helaas nog niet zo vanzelfsprekend. En nog steeds is dit vaak een probleem, want ‘de partner kan toch koken?’ Maar geloof ons: het is het gevecht waard. De hoog-laagkeuken heeft ervoor gezorgd dat Jan zelfstandig kan koken én zijn vrouw Paula de keuken weer omhoog kan zetten en op een normale hoogte kan koken. Met een hoog-laagkeuken in huis kon als ik als klein meisje al vroeg beginnen met koken en ik pluk hier nog steeds de vruchten van.
Pssst… extra tip: koop een pan met een schroefdeksel voor het afgieten van bijvoorbeeld spaghetti. Deze pannen hebben een ingebouwd afgietsysteem waardoor je veilig kan afgieten zonder stoom en risico op verbranding. Ook kun je door het vastdraaien van de deksel de pan met één hand optillen, ideaal natuurlijk als je in een rolstoel zit, een arm mist of met een stok loopt. De ‘Q-linair Master’-pannen van BK hebben zo’n veilig afgietsysteem.

4. Badplank

De lichtgewicht badplank hangt altijd in Jans bus omdat die heel vaak goed van pas komt. In een hotel, of bijvoorbeeld tijdens logeerpartijtjes bij vrienden, kan Jan dankzij deze plank in elke badkuip zichzelf douchen. Dit geeft een enorm gevoel van onafhankelijkheid en vrijheid. De badplank is verstelbaar zodat hij op elke maat en vorm bad past. Maar hij is niet alleen handig voor in bad, ook als extra tafeltje als Jan moet klussen in de bus is de plank ideaal. Of bijvoorbeeld als standaard voor een iPad en een glas port, of als tekenondergrond zodat ik op bed kan tekenen.

5. Kratje bier

We horen je denken, waarom is een kratje bier een hulpmiddel? Omdat het óveral te vinden is! Als je het kratje voor de rolstoel zet, kun je het gebruiken als opstapje om in en uit de rolstoel te komen. Dit kratje bier heeft Jan al ontelbare keren geholpen om zonder hulp ergens te komen. Zoals in een kano, op het gras om onkruid te wieden, in een tent op Pinkpop of om laminaat te leggen in mijn nieuwe huis. Een bijkomend voordeel is dat je, als je eenmaal op de grond zit, ook nog kan genieten van een pilsje. Mijn vader en ik zijn een groot voorstander van creatief denken; kijk eens om je heen of je dagelijkse voorwerpen kan gebruiken om jouw zelfstandigheid te vergroten. Alles kan een hulpmiddel zijn!

Tekst: Jeske Troost

Foto’s: Paula Boek | Mathilde Dusol | Ruben Verschuren

DEEL DIT ARTIKEL


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/support-magazine.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Zelfredzaamheidtips van vader Jan en dochter Jeske (copy)

    Vorige artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/support-magazine.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Zelfredzaamheidtips van vader Jan en dochter Jeske (copy)

    Volgende artikel

In dit online magazine van de makers van Support Magazine vind je redactionele artikelen en artikelen die zijn aangeleverd door onze partners. Alle redactionele artikelen worden gepubliceerd onder redactionele verantwoordelijkheid van Support Magazine. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Maar delen mag!

Support Magazine is een uitgave van Virtùmedia

Klantenservice

e-mail / of bel (085) 0407400

Adverteren?

Klaartje Grol/ e-mail / of bel (030) 307 22 48

Samenwerken?

Rob van der Linden/e-mail / of bel (030) 303 12 95